Svenska prepositioner är kluriga!

Heter det till exempel; ”Jag sitter eller i tåget.”? Om jag sitter tåget, sitter jag då tågets tak? Jag borde ju sitta i fåtöljen eller stolen i tåget. Men visst hör man människor, som säger att de har suttit tåget!

Det finns inte riktigt några regler för hur vi ska använda orden och i. Däremot klingar det hemskt falskt, när någon använder fel preposition. Det gäller att se upp, om du vill låta svensk! Om du använder fel preposition, kommer människor med svenska som modersmål att förstå vad du säger. De kommer dock tycka, att det låter lite knasigt.

Ja, svenska språket är klurigt! Men bli inte avskräckt! Kom ihåg att all kommunikation bygger på minst två personer. Den som pratar och den som lyssnar. Det är lika viktigt att den som lyssnar försöker förstå vad den som pratar säger.

Det är alltid två som dansar tango!

Här är två filmer som hjälper dig en bit på väg. I den första filmen läser jag bara upp meningarna. I den andra filmen kan du testa dig själv.

Till sist har jag gjort ett test. Du får testa om du kommer ihåg rätt.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cNLYhE12u28&w=560&h=315] [youtube https://www.youtube.com/watch?v=4uhQfMVcOC8&w=560&h=315] [googleapps domain=”docs” dir=”forms/d/e/1FAIpQLSc4lW9GcyEuPmZKFQmM3uC6U4dKs_pBQ4CcSemhS73wsUtY0w/viewform” query=”embedded=true” width=”640″ height=”800″ /]

Här finns en bra tabell: http://blog.lardigsvenska.com/2010/11/prepositioner-i-och-pa.html