Texten är kopierad från bloggen Sfi med Helena

Preteritum och perfekt är två olika tempus, alltså två olika sätt att böja verb på. Både preteritum och perfekt uttrycker dåtid, men på olika sätt.

Preteritum = något som är avslutat. Det finns ofta en tid angiven men inte alltid. ”Jag åkte buss till Marieberg igår. Där köpte jag sju skjortor. Det var mycket folk och långa köer men det gjorde inget för jag hade inte bråttom. Jag drack en kopp kaffe och åt en bulle innan jag åkte hem igen.” Här är hela berättelsen i preteritum eftersom det var igår allt hände och igår är ju slut nu!

Perfekt = något som började förut men fortsätter nu. Det finns ingen speciell tid. ”Jag har bott i Sverige i tre år. Jag har studerat på sfi två år. Jag har tagit svenskt körkort och köpt en ny bil.” Här berättar man om nu, alltså om sådant som har hänt men som är viktigt NU. Det är inte viktigt när jag kom till Sverige, när jag började studera, när jag tog körkort eller när jag köpte bilen utan det viktiga är att jag berättar om vad jag har gjort och jag berättar det nu.

Här kan ni titta på en film som förklarar lite mer om preteritum och perfekt.